Studie: Jordens grundvatten dräneras

2015-06-17 15:24  
Vad är egentligen tungt vatten? Foto: Colourbox

Omkring en tredjedel av jordens grundvattenreserver dräneras i snabb takt på grund av mänsklig påverkan, enligt två nya studier som ska publiceras i tidningen Water Resources Research. Forskarna påpekar samtidigt att mängden vatten i reserverna är okänd.

– Med tanke på hur snabbt vi konsumerar världens grundvattenreserver behöver vi en samordnad, global insats för att slå fast hur mycket som finns kvar, säger Jay Famiglietti, vattenforskare vid den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa och University of California.

Information från Nasasatelliter användes för att mäta vattennivåerna i 37 av jordens största grundvattenförråd mellan 2003 och 2013. Åtta av dem klassificerades som "överbelastade" och fem som "extremt överbelastade". Enligt forskarna vet ingen hur lång tid det är kvar tills förråden är torrlagda.

Befolkningstillväxt och klimatförändringar hör till det som hotar vattenreserverna.

Mer om: Grundvatten

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt