Stopp för kärnbränsle till Ukraina

2014-03-06 12:40  

Ryssland stoppar sin export av kärnbränsle till Ukraina. Ukrainas reserver beräknas vara slut i slutet av April, rapporterar Kiyv Post.

Beslutet att stoppa exporten beror den instabila situationen i landet, enligt Dmitry Rogozin som är en av Rysslands flera vice premiärministrar.

- Vi har problem med transporten av kärnbränsle genom Ukrainskt territorium till våra partners i Östeuropa, sade han i ett möte med presidenten och regeringens ministrar på onsdagen, skriver Kyiv Post.

De Ukrainska kärnkraftverken har tillräckliga reserver för att klara sig mars och april ut, men sen kommer de att få problem. Enligt industriorganisationen är Ukraina mycket beroende av kärnkraft. Landet har femton reaktorer som producerar över 50 procent av elektriciteten som konsumeras i landet. Det sker uranbrytning i Ukraina men det mesta importeras från Ryssland.

Ville Westman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt