Sökes: Isigt blåshål för vintertester

2013-02-06 05:00  

Bilindustrin gör vintertester i Arjeplog.Vindkraftsbranschen kan få ett liknande centrum för att testa vindkraftverk i kallt klimat.Förhandlingar med ett par kommuner pågår.

– Vi vill ha en plats med så mycket blåst och isbildning som möjligt, säger Matthias Rapp, som är ordförande för Svenskt Vindkraftstekniskt Centrum, SWPTC.

SWPTC leder ett projekt med målet att etablera ett testcentrum för vindkraft i kallt klimat i Sverige. Förutom vind och kyla så måste platsen ligga hyfsat nära en flygplats och ha vägar som tål tunga transporter. En tätort i närheten som har hotell och annan service är också ett önskemål.

Från de 66 tänkbara platser som ursprungligen fanns på listan har en handfull kommuner sållats fram, däribland Luleå, Piteå, Storuman, Sorsele – och Arjeplog, där bilindustrin sedan länge gör vintertester.

– Vi förhandlar nu med ett par kommuner och räknar med att kunna presentera vilka två vi går vidare med under våren, säger Matthias Rapp.

Nästa steg blir att söka miljötillstånd för att bygga ett antal stora vindkraftverk: kanske bortemot 200 meter höga och med rotordiametrar på 150 meter.

Planen är att bygga ett antal stabila bottenplattor och dra fram el till platsen. Sedan kan vindkraftstillverkarna forsla dit sina torn och turbiner och testa hur de står pall under vinter­säsongen och hur effektiva avisningssystemen är. Målet är att även bygga några vindkraftverk där forskare kan göra tester.

Att bygga fyra sådana testplatser och två forskningsplatser skulle kosta mellan 75 och 100 miljoner kronor, enligt Matthias Rapp. Att säkra finansieringen tror han inte blir något problem.

– Flera olika företag och organisationer är väldigt intresserade av att äga och driva det här, säger han.

När räknar ni med att en test­anläggning kan tas i drift?

– I bästa fall om cirka 20 månader, ­säger Matthias Rapp.

På sikt hoppas han att testcentrumet även ska kunna certifiera vindkraftsteknik för kallt klimat, något som inte finns i dag.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt