Snöfabrik räddar Vasaloppet

2007-09-10 11:42  

Vasaloppet är räddat. För att inte växthuseffekten ska sabba tävlingen bygger arrangörerna en egen snöfabrik.

- Fram till nu har vi varit beroende av den konstsnö som alpina anläggningar i närområdet kunnat producera åt oss. Då har vi hela tiden kommit i andra hand. Nu kan vi själva påverka produktion och behov av konstsnö, säger Vasaloppets sportchef, Tommy Höglund till Dalarnas Tidning.

Den supermoderna fabriken som ska placeras i Oxberg, kommer att kosta flera miljoner kronor. Anläggningen ska producera 100 000 kubikmeter snö och det räcker till tio mil vasaloppsspår. För en hel vasaloppsvecka krävs, enligt Tommy Höglund 120 000 kubikmeter snö men de sista 20 000 anser ledningen att man kan lösa efterhand.

För att tillverkningen ska gå enligt planerna måste 30 dygn under perioden sista oktober - 20 februari ha minus fem grader. Dessutom ska det vara tjäle i marken så att lastmaskiner och traktorer kan frakta ut snön där den ska vara.

- Om dessa faktorer infrias kommer vi i fortsättningen att kunna säkra alla våra lopp oavsett om det kommer natursnö eller inte, lovar Tommy Höglund.

En av dem som påverkat planerna på en snöfabrik är TV-meteorologen Pär Holmgren. I november i fjol uttalade han sig om klimatförändringarnas påverkan på Vasaloppet. Han var mycket tveksam till att detta arrangemang skulle få uppleva sitt 100-årsjubileum 2022. Arrangörerna tog hans ord på allvar och snart finns alltså en snöfabrik i Oxberg.

Marie Feuk

Mer om: Snö Vasaloppet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt