Skadestånd för kärnkraftsstopp till domstol

2016-03-15 11:46  
Vattenfall är delägare i tyska kärnkraftverket Krümmel. Foto: Vattenfall

Vattenfall och de tre stora tyska energibolagen Eon, REW och EnBW öppnar idag en process mot tyska staten om ersättning för att kärnkraften läggs ner. Vattenfalls chans bedöms som liten.

Energibolagen tar upp frågan om ersättning för uteblivna intäkter från kärnkraften i författningsdomstolen i Karlsruhe. Det handlar om belopp på upp emot 200 miljarder kronor.

Båda sidor i processen – kraftbolagen mot tyska staten – har mobiliserat stjärnjurister och är var för sig segervissa, rapporterar Handelsblatt. För tyska staten är det viktigt att vinna för att behålla den politiska trovärdigheten. För energibolagen är det viktigt att få ersättning för uteblivna inkomster i anläggningar som skulle få vara i drift till i början av 2030-talet. Nu ska den sista tyska reaktorn stängas 2022.

Och de stora energibolagen behöver pengar. De en gång så vinstrika energiverksamheterna går i dag med förlust.

Men frågan är om svenska Vattenfall har något att hämta i dagens domstolsprocess. Man är i Tyskland fullt medveten om att Vattenfall är ett statligt ägt bolag, och stater är i motsats till privat verksamhet inte grundlagsskyddade.

Vattenfall har därför redan tidigare fört frågan vidare till internationellt skiljedomsförfarande i Washington. Drygt 40 miljarder kronor vill Vattenfall ha i ersättning.

Men i skuggan av dessa processer förhandlar en statlig avvecklingskommission med energibolagen om kostnaderna för avveckling av kärnkraftverken och lagring av kärnavfallet. Kostnader som närmar sig 350 miljarder kronor.

Staten kan här tänka sig att ta dessa kostnader, men bara under en förutsättning: att energibolagen lägger ner sina skadeståndsanspråk mot såväl tyska staten och de olika delstaterna.

Hur det blir i den frågan avgörs av hur domarna i författningsdomstolen beslutar. Domslut väntas först om några månader.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt