Regeringsuppdrag: Ftalater ska kartläggas

2013-06-28 10:01  
Lena Ek Foto: Regeringen

Det finns misstankar om att fler ftalater kan vara hälsofarliga än vad man tidigare har känt till. Nu ska Kemikalieinspektionen utreda behovet av en begränsning.

Ftalater är en grupp ämnen som förekommer i många varor, främst som mjukgörare i plast. Vissa ftalater kan skada fortplantningsförmågan och störa hormonsystemet.

Men det finns misstankar om att fler ftalater har liknande egenskaper, och att den skadliga verkan avgörs av den sammantagna mängd ftalater som vi utsätts för.

Regeringen har nu gett Kemikalieinspektionen i uppdrag att kartlägga användningen av ftalater i Sverige.

- Ftalater utgör en stor utmaning i och med att de förekommer i så många olika varor och kontinuerligt frigörs från plasten, säger miljöminister Lena Ek (C).

Kemikalieinspektionen ska verka för att företag frivilligt ersätter misstänkt fortplantningsstörande och hormonstörande ftalater med mindre farliga ämnen eller material. Men myndigheten ska också utreda behovet av att Sverige inför nationella begränsningar för ämnesgruppen.

Kemikalieinspektionen ska redovisa sitt arbete till regeringen senast den 30 november 2014.

Ftalater

  • Ftalater är en grupp kemiska ämnen som är baserade på ftalsyra.
  • De används främst som mjukgörare i PVC-plast och finns bland annat i golvbeläggningar av plast inomhus, i limmer, färger och tätningsmedel, samt i tapeter, folie och vävplast. De kan också finnas i sandaler, suddgummin och pennskrin.
  • EU har begränsat användningen av sex ftalater, DEHP, DBP, BBP, DINP, DIDP och DNOP, i leksaker och barnavårdsartiklar.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt