Professor: Det finns oklarheter i klimatrapporten

2013-09-27 14:55  
Foto: Stefan Nordberg

Det finns vissa oklarheter. Men om koldioxidens påverkan på klimatet råder det ingen tvekan, anser FN:s klimatpanel IPCC.

– Det är bland annat därför som IPCC kan säga att människan påverkar hela klimatsystemet. Det har man aldrig vågat påstå förut, säger Deliang Chen, professor i fysikalisk meteorologi vid Göteborgs universitet.

IPCC slår i sin nya rapport fast att temperaturen fram till år 2100 kan höjas med ungefär en till fyra grader, beroende på hur mycket växthusgaser vi människor släpper ut framöver.

IPCC har använt sig av fyra modeller för att komma fram till de olika scenariorna.

– I det bästa scenariot genomförs en massa radikala klimatåtgärder. Men det är inte troligt att det kommer att ske eftersom de politiska förutsättningarna sätter stopp, säger Deliang Chen, som också är en av författarna till rapporten.

Han fortsätter:

– I det värsta scenariot är det business as usual. Vi fortsätter som i dag. Och det är inte ett omöjligt scenario.

Vad skulle du säga är det troligaste scenariot?

– Det ligger nog mittemellan de båda ytterligheterna.

Jämfört med 2007 års rapport så innehåller dagens rapport en rad nyheter. Framförallt har forskarna blivit än säkrare på att den globala uppvärmningen orsakas av människans utsläpp av växthusgaser. Säkerheten ligger på 95 procent, jämfört med 90 procent 2007.

– Den nya rapporten tittar också på fler faktorer än bara temperaturökningen. Det handlar om issmältningen, kolcykeln och försurningen av haven. Därför vågar IPCC också säga att människan påverkar hela klimatsystemet. Det har man aldrig sagt förut, säger Deliang Chen.

IPCC konstaterar att det finns vissa områden där det inte går att säga om temperaturen höjts under de senaste 100 åren. Det handlar bland annat om Antarktis och delar av Afrika. Men det påverkar inte rapportens säkerhet, anser Deliang Chen.

– Koldioxidhalten ökar över så stora områden i övrigt så det är nog inte så stora skillnader. Det är inte som med nederbörden som kan variera enormt inom små ytor, säger han.

IPCC berör också i sin rapport det faktum att temperaturhöjningen minskat de senaste femton åren. Forskarna är ganska säkra på att det beror på havens absorberingsförmåga. Uppemot 90 procent av energin tros ha hamnat i haven. Även naturliga fenomen som vulkanutbrott och El nino kan ha bidragit till inbromsningen. Under presskonferensen meddelade Thomas Stocker, ordförande för IPCC:s första rapport, att man inte kan dra några långtgående slutsatser utifrån en så kort tidsperiod. Sätt ur ett längre perspektiv ser uppvärmningen ut att fortsätta.

Deliang Chen, finns det andra osäkerheter i rapporten?

– Om forskarna är väldigt säkra på att koldioxid påverkar klimatet, så är det fortfarande ganska oklart hur till exempel aerosoler påverkar klimatet med till exempel temperaturökningar - eller sänkningar.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt