Polhemspriset till vattenrening

2013-10-28 08:50  
Petra Wadström med vattenrenaren Solvatten.

Petra Wadström får Polhemspriset för sin uppfinning Solvatten, en tvådelad plastdunk som både renar och värmer vatten med solens hjälp.

Juryns motivering lyder: "Hennes uppfinning är till synes enkel men genial. Den bidrar till att lösa ett globalt, och på många håll akut, problem - bristen på rent vatten".

Solvatten är uppbyggd som en tvådelad vattenbehållare som viks upp mot solen som en bok. Smutsigt vatten hälls i den ena sida, och efter några timmar i solen har värme och fram för allt UVB-strålning tagit död på mikrobiologiska föroreningar.

Idén till Solvatten fick Petra Wadström när hon bodde i Australien, men utvecklingsarbetet gjordes hemma i Åkersberga. Vattenrenaren har tillverkats först i korta serier från 2007 för att testas på fältet, främst då i Kenya och andra länder runt Victoriasjön, för att sedan komma igång med större produktion från 2011.

Hittills har 80 000 människor i tjugo länder fått både rent dricksvatten och varmvatten som förbättrar hygienen med hjälp av den soldrivna vattenrenaren.

En vattenrenare kan ge upp till 40 liter rent vatten per dag vid optimal solinstrålning. En Solvattendunk beräknas ha en livslängd på sju år.

Petra Wadström har en utbildning som forskningsassistent i biokemi vid Karolinska institutet, och är numera vd för familjeföretaget Solvatten AB.

Polhemspriset delas ut av Sveriges Ingenjörer och är på 250 000 kronor. Det instiftades redan 1876 till minne av uppfinnaren Christopher Polhem.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt