Östersund på jakt efter UV-utrustning

2010-12-02 14:28  
Förra vintern var jakten efter smittkällan intensiv i Östersund. Foto: Scanpix

Östersunds kommun jagar nu en UV-utrustning som kan ta död på parasiten Cryptosporidium som gjort mer än 6000 personer sjuka.

UV-utrustningen behövs för att rena det utgående vatten. Den vanliga klorering som finns vid det aktuella reningsverket biter inte på parasiter.

Jakten på ett UV-filter startade i går berättar Conny Simonsson, driftingenjör på Vatten Östersund.

- Det är på gång. Vi väntar nu på bekräftelse. Sedan vill vi få allt på plats så fort som möjligt, säger han till Ny Teknik.

Den aktuella utrusningen ska klara att rena 350 liter vatten per sekund. Efter att den har installerats ska ledningsnäten spolas rent. Hur lång tid det kommer att ta innan vattnet i Östersund är säkert att dricka kan Conny Simonsson inte svara på, men det är fråga om veckor och inte dagar.

Vid en presskonferens i dag på eftermiddagen har Vatten Östersund meddelat att man funnit ett område där halten av parasiten Cryptosporidium är hög.

- Det här området kan vara källan till det infekterade vattnet. Vi har nu lämnat uppgifterna vidare till polis och åklagarmyndigheten, säger Jari Hiltula, chef för Miljö & Hälsa i Östersunds kommun.

Marie Alpman

Mer om: Vattenrening

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt