Oljejätten Phillips 66 blickar mot batterier

2021-08-10 08:28  
Ett raffinaderi tillhörande Phillips 66 i Wilmington i Los Angeles. Arkivbild. Foto: Mark J. Terrill/AP/TT

Oljeraffinaderibranschen kommer snarare backa än växa. Det tror USA:s fjärde största bolag i sektorn, som därför vill satsa på batterier.

Med 14 000 anställda och över 100 miljarder dollar i årlig omsättning är Phillips 66 än företagsbjässe. Den främsta delen av inkomsten kommer från tillverkning av bensin, diesel och petrokemiska produkter från olja.

Men även om det fortfarande är lukrativt är det inte direkt något framtidsbransch, tror företaget.

– USA:s raffinaderiverksamhet kommer i framtiden att bli mindre, inte större, säger vd Greg Garland.

"En möjlighet"

För att framtidssäkra bolaget blickar man därför mot grönare alternativ. Bolaget är redan i dag en av de främsta leverantörerna av grafit, som behövs till elektriska fordon, man har bildat en ny enhet för att utforska marknaden för vätgas och andra mer miljövänliga energialternativ.

Just batteriforskning och samarbeten kan komma att växa, enligt bolagsföreträdare.

– Det kommer att bli en batterileveranskedja i Nordamerika, en batterileveranskedja i Europa. Det kommer att vara en möjlighet för oss; att ta en råvarukonkurrensfördel och dra nytta av den längre ned i batteriernas värdekedja, säger Garland.

Gjort investeringar

Att Phillips 66 verkar mena allvar med satsningen märks bland annat på att företaget investerar 150 miljoner dollar för att köpa en bit av australiska Novonix, som hanterar biprodukter från oljeraffinering till att göra syntetisk grafit, och att man har tecknat avtal med brittiska Faradion för att utveckla material till natriumjonbatterier.

Phillips 66 blickar även mot andra gröna energiområden. Bland annat forskar bolaget på bränsleceller och solceller.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt