OKG-VD gör pudel om säkerhetsarbetet

2012-12-20 13:43  

OKG har haft otillräcklig kontroll internt och brustit i förmågan att klara kärnkraftsbolagets säkerhetsarbete. Kärnkraftsbolagets VD Johan Svenningsson medger nu brister i säkerhetsarbetet.

-Vi har inte haft tillräckligt bra rutiner för vår internkontroll och vår förmåga att rätta till brister i verksamheten. Detta har vi jobbat med under det senaste året, och den särskilda tillsynen kommer att visa att vi är på rätt väg.

Så kommenterar Johan Svenningsson, sedan i maj VD för kärnkraftsbolaget OKG, de omfattande brister i bolagets säkerhetsarbete som nu lett till Strålsäkerhetsmyndigheten drastiskt beslutat att villkora driften av alla tre reaktorer vid kärnkraftverket i Oskarshamn.

Myndigheten har också satt verksamheten under särskild tillsyn tills vidare.

Bristerna finns inom olika teknikområden och gäller bland annat underhållet av reservkraftssystemen, vilket inte följt leverantörernas rekommendationer. I fråga om reaktor 1 i Oskarshamn hade reservdieslarna inte servats på rätt sätt på över 40 år, enligt SSM. Samtidigt hade utrustning kopplad till dieslarna inte uppfyllt de tekniska kraven för att reservkraftsystemen ska anses vara driftklara, enligt myndighetens regler.

Johan Svenningsson hänvisar även till att bolagets jobbat med moderniseringar.

-Med tanke på de senaste årens intensiva verksamhet med moderniseringsprogrammen på OKG har jag full förståelse för att myndigheten ser ett behov av utökad tillsyn av vårt arbete, säger han i ett pressmeddelande.

Mer om: OKG SSM

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt