Ödlor och snokar kan stoppa Göteborgs nya batterifabrik

2022-02-21 07:46  

Den batterifabrik som Volvo Cars och Northvolt planerar att bygga i Torslanda i Göteborg riskerar att stoppas, rapporterar P4 Göteborg.

Orsaken är att det bor hotade arter på platsen där fabriken planeras. Länsstyrelsen ska nu ta ställning till en ansökan om dispens för att flytta olika grod- och kräldjursarter från platsen.

– Det är ett stort antal arter som kan förekomma i området, där arter som hasselsnok och sandödla till exempel är rödlistade, säger Martin Goblirsch, handläggare vid Länsstyrelsen till radion.

Volvo Cars och Northvolt söker samarbete

Northvolt och Volvo Cars vill i samarbete med miljöexpertis och berörda myndigheter samla in och flytta arterna till områden där kan få en likvärdig boplats, uppger företagen för P4 Göteborg.

Länsstyrelsen väntas fatta beslut om ett par veckor.

Läs mer: Litium blir återaktiverat – kan förlänga livet på batterier

Nyheten att Northvolt och Volvo Cars väljer Torslanda i Göteborg som plats för sin gemensamma battericellsfabrik kablades ut i början av februari. Fabriken ska dra igång 2025 och beräknas ge cirka 3 000 nya jobb.

Valet föll på Göteborg bland annat på grund av dess goda infrastruktur samt närheten till Volvos bilfabrik, berättade Northvolts vd Peter Carlsson på en pressträff.

Batterifabriken får en kapacitet att tillverka celler med en total energilagringskapacitet om 50 GWh per år. Det räcker till ungefär en halv miljon bilar per år

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt