Obama får beröm för sin ministerlista

2008-12-23 14:35  

- Det finns knappast något annat land som har en så kompetent energiminister som USA nu får med nobelpristagaren Steve Chu, säger energiexperten Hans Nilsson till Ny Teknik.

-Steven Chu, som fick Nobelpriset i fysik 1997, ligger i den absoluta teknikfronten när det gäller att producera drivmedel från bioenergi, säger Hans Nilsson, som är en av Sveriges mest kända experter på energieffektivisering.

Han ger den tillträdande USA-presidenten Barack Obama högsta betyg sitt energi- och miljöteam, som består av tre kvinnor och en man –Carol Browner, Lisa Jackson, Nancy Sutley och Steven Chu.

Steven Chu är USA:s nye energiminister och det ska vi vara glada för, menar Hans Nilsson.

- Han har insikter som få ministrar kan uppvisa. Han framhåller Kaliforniens energipolitik som ett föredöme för USA, han framhåller det danska vindkraftsprogrammet och han är väl bekant med lärkurvornas betydelse när ny teknik ska in på marknaden, säger Hans Nilsson.

Berömmer ABB:s överföringsteknik
Steven Chus huvudtes är att vi måste satsa på effektivare energianvändning och hitta nya sätt för koldioxidfri tillförsel av energi.

- Som europé och svensk kan man också imponeras av att han verkar väl förtrogen med inte bara geografin utanför USA och också teknikutvecklingen. När han till exempel talar om USA:s behov av att bygga upp ett bättre transmissionssystem för el hänvisar han till svensk HVDC-teknik, säger Hans Nilsson.

Clinton och Al Gore går igen
Carol Browner, som ska samordna Vita Husets kamp mot den globala uppvärmningen, är den mest erfarna av de fyra nya toppnamnen när det gäller praktisk politik och genomförande.

Hon har tidigare varit chef för USA:s naturvårdsverk EPA och har rykte om sig att vara en dam som tar itu med saker på direkten och inte är lagt för kompromisser.

- Hon sägs, sedan sitt tidigare jobb under Clinton-perioden, vara särskilt benägen att lyssna på Al Gore. Man kan väl anta att han finns helt nära beslutskretsen, säger Hans Nilsson.

Rådgivare från Kalifornien
Förutom dessa fyra av Obamas nyckelmedarbetare inom energi- och miljöområdet, framhåller Hans Nilsson också John Holdren och Art Rosenfeld.

John Holdrensom vetenskaplig rådgivare har också sin bakgrund i Kalifornien och inom energiområdet.

I sina presentationer ger han en bild som inte avviker mycket från Steven Chu ifråga om utgångspunkter och prioriteringar, enligt Hans Nilsson.

- Vissa bedömare säger att han är mera kärnkraftsorienterad men han framhåller också kärnkraftens problem med höga kostnader, avfallsproblem och risker för kärnvapenspridning, säger Hans Nilsson.

Art Rosenfeld, som fortfarande vid 80 års ålder är verksam som ordförande i Kaliforniens energikommission, tillhör också den inre kretsen som har sin bakgrund från University of California och Berkeley.

- Det verkar rimligt att tro att USA:s kommande energipolitik kommer att ha många drag av Kalifornien, säger Hans Nilsson.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt