Nytt system ska rena mer vatten i Fukushima

Arbetet med att bygga in reaktorerna i Fukushima i plasttält är försenat. Med fjärrstyrda kranar bygger man nu stålskelettet som ska bära upp tältet. Foto: Tepco

Energibolaget Tepco installerar ännu ett system för att rena radioaktivt vatten vid kärnkraftanläggningen Fukushima Daiichi.

Det system som tog i drift i juni har tagits fram av franska Areva och amerikanska Kurion i all hast, och har sedan driftsättningen drabbats av många haverier. I snitt har det kunnat köras till 69 procent av sin kapacitet, skriver tidningen Yomiuri Shimbun.

Nu kompletterar man med ett reningssystem som tagits fram av Toshiba med hjälp av amerikanska Shaw Group. Det kallas Sarry.

Båda systemen har en teoretisk reningskapacitet på 50 ton vatten per timme. Tepco hoppas därmed kunna fördubbla kapaciteten. Vid kärnkraftverket finns över 100000 ton vatten som spruts över de havererade reaktorerna och nu fyller delar av reaktor- och turbinbyggnader.

Håkan Abrahamson

Ny Teknik redaktion

Mer om: Tsunami Fukushima

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt