Energi

Nytt syrefritt bottenrekord

En femtedel av Östersjöns bottnar drabbades av syrebrist år 2011, och läget försämrades under 2012. Situationen är värre än någonsin, enligt Havsmyndigheten.

Publicerad

SMHI har mätt syrehalten i Östersjön sedan 1960-talet. Institutets senaste rapport visar på ett nytt dystert rekord när det gäller döda bottnar. Nästan 20 procent av Egentliga Östersjön, området mellan Ålands hav och de danska sunden, påverkades av syrebrist under 2011. År 2012 fortsatte syrebristen, enligt preliminära siffror.

-Situationen är värre än någonsin, det är väldigt alarmerande, säger Bertil Håkansson på Havs- och vattenmyndigheten i ett uttalande.

Den främsta orsaken till syrebristen och de döda bottnarna är att Östersjön är kraftigt övergödd. Tillförseln av näringsämnena kväve och fosfor har flerdubblats sedan 1940-talet, och det gynnar algblomning såväl som växtplankton. När de dör och fallet till botten bryts de ner, en process som kräver syre.

Enligt Havs- och vattenmyndigheten tillförs varje år drygt 30 000 ton fosfor och en miljon ton kväve till Östersjön. Länderna kring innanhavet kom 2007 överens om en handlingsplan för att rädda havsmiljön, och ett av målen var att minska tillförseln av kväve med 115 000 ton per år. I år ska handlingsplanen omförhandlas, man ska bland annat ta fram nya rekommendationer för hur mycket tillförseln av kväve och fosfor ska minskas från varje land.

Ny Teknik har i tidigare artiklar beskrivit flera projekt för att komma till rätta med övergödningen. Däribland musselodlingar, uppfiskning av skräpfisk, syrepumpar och behandling med flygaska och aluminium, se länkar.