Nyckfullt klimat hotar energiförsörjningen

2009-12-02 08:06  

Vi går mot ett varmare och blötare klimat. Det ökar risken för ras och översvämningar, som kan störa den svenska försörjningen av energi, konstaterar Energimyndigheten i en ny rapport.

Stormar som fäller träd över elledningar är ett av de största problemen.

- Lokalnäten och delar av regionnäten kan lida stor skada, vilket stormarna Gudrun respektive Per med stor tydlighet påvisade, skriver Energimyndigheten i sin rapport.

Om det regnar mer och marken blir blötare kan det också leda till att vatten tränger in i nedgrävda kablar och orsakar rost och andra störningar. Fukt och väta minskar även livslängden på ledningsstolpar.

Jordskred eller erosion kan skada anläggningar. Häftiga regn kan leda till översvämningar på nätstationer och i kabelkällare.

- Det handlar egentligen inte om några nya hot, utan att påfrestningarna från klimat och väder kommer bli större och ske oftare än idag, säger Ester Veibäck, projektledare vid Energimyndigheten.

- Hoten kan också uppstå på nya platser än vi är vana vid idag.

Störningarna från regn, blåst och värme kan bli stora lokalt och regionalt, men kommer sällan att påverka hela landet, enligt Energimyndigheten.

För att minska risken för skador måste både företag, kommuner och konsumenter ha beredskap för att hoten kommer att öka och oftare kan leda till avbrott i energiförsörjningen.

Det är också viktigt att planera för klimatförändringarna redan när man bygger nya hus eller anläggningar, påpekar Ester Veibäck.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt