Nya kärnreaktorer i USA – och i Sverige

2012-02-10 08:33  

Det amerikanska energiföretaget Southern har fått tillstånd att bygga två nya kärnreaktorer. Och i Sverige förbereder Vattenfall en ny reaktor.

I går kväll svensk tid fick sa den amerikanska kärnkraftsinspektionen NRC ja till energibolaget Southerns ansökan om att få bygga två nya reaktorer vid sin anläggning Vogtle I Georgia.

Som ni ser på filmen ovan är själva bygget av Vogtles kärnreaktorer 3 och 4 redan igång.

Beställningarna på två stycken 1 100 MW tryckvattenreaktorer från Toshiba Westinghouse gjordes redan för fyra år sedan, men ärendet har dragits i långbänk genom den amerikanska byråkratin.

World Trade Center-attacken i New York den 11 september 2001 har varit en av restriktionerna när ny kärnkraft diskuterats i USA, liksom Fukuskhima-olyckan i Japan.

Nu ser det ut som att de sista hindren är avklarade i och med att NRC gett Southern en så kallad Combined Construction and Operating COL för reaktor 3 och 4 i kärnkraftverket Vogtle.

- Designen på de nya kärnreaktorerna ska vara så säker att de till och med klarar att ett flygplan flyger in i dem, sa Southerns vd Thomas Fanning i ett uttalande på torsdagen.

Den totala investeringen i de två nya reaktorerna anges till 14 miljarder dollar, motsvarande 90 miljarder svenska kronor. Förberedelserna för bygget började redan 2010 och avancerade under 2011 i väntan på det slutgiltiga klartecknet.

De två nya reaktorerna, reaktor 3 och 4 i Vogtles-anläggningen, ska stå klara 2016 och 2017.

De blir de första nya kärnreaktorerna i USA på nästan 40 år. Olyckan vid kärnkraftsanläggningen Three Mile Island 1979 satte stopp för vidare investeringar i amerikanska kärnkraftsanläggningar.

I Sverige bekräftar nu Vattenfalls vd Øystein Løseth att det pågår förberedelse för en ny kärnreaktor.

- Det är fullt allvar. Vi har ett team med 25-30 personer som utvärderar förutsättningarna för att bygga en ny reaktor, säger Øystein Løseth till Dagens Industri.

Vattenfall kommer inte att göra investeringen ensam. Om Southerns investeringskalkyl gäller även för Vattenfall handlar det om 45 miljarder kronor.

- Om vi bestämmer oss för att gå vidare med ett konkret projekt behöver vi sannolikt dela riskerna med en eller flera partners, säger Øystein Løseth.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt