Ny legering gör vätgas av solljus

2011-08-31 15:05  
Principen för metoden

Ett billigt halvledarmaterial kan modifieras en aning så att det framställer vätgas ur vatten med hjälp av solljus.

Forskare vid universiteten i Kentucky och Louisville i USA har med datorberäkningar kommit fram till att en legering som består av galliumnitrid (GaN) med en tillsats av 2 procent antimon (Sb) har rätta elektriska egenskaper för att med hjälp av solljus dela upp vattenmolekyler i väte och syre.

När legeringen stoppas ned i vatten och utsätts för solljus bryts de kemiska banden mellan väte och syre, och vätet kan då tas omhand.

Projektledaren professor Madhu Menon säger i ett pressmeddelande att man i forskningen bestämde sig för att utgå från enkla och billiga material, i stället för de komplicerade och dyra som används för sådan vätgasframställning idag.

- Vårt mål var att se om man med bara en liten ändring av det elektroniska arrangemanget i materialet skulle kunna nå de resultat vi eftersträvade, säger Menon.

Legeringen fungerar som en katalysator i den fotoelektrokemiska processen och förbrukas därför inte. Forskarna vid universiteten ska nu framställa legeringen och testa möjligheten till vätgasframställning i verkligheten.

Forskningen presenteras i augustinumret av Physical Review Journal.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt