Ny Greenpeace-rapport: Palmolja inget biobränsle

2007-11-09 07:30  
Utdikningen av tormarker frigör stora mängder koldioxid, säger Greenpeace.

De stora plantager med oljepalm som anläggs på utdikade torvmarker i regnskogsbältet i Sydostasien är inte miljövänliga och palmoljan kan knappast kallas för biobränsle. Det är slutsatsen i en ny rapport från miljöorganisationen Greenpeace.

Rapporten heter "Cooking the Climate" och publiceras i dag torsdag. Det är en fortsättning på Greenpeace-organisationens kampanj att stoppa skövlingen av regnskogen i Indonesien där den utrotningshotade orangutangen lever.

En stor del av denna regnskog växer på torvrika träskmarker och är en av de största och viktigaste kolsänkorna i världen. När regnskogen bränns ned och träsken dikas ut släpps stora mängder växhusgaser ut i atmosfären, skriver Greenpeace i rapporten.

Greenpeace beskyller den internationella livsmedelsindustrin med Unilever, Nestlé och Procter & Gamble som pådrivare, för skövlingen av regnskogen i Riauprovinsen på Sumatra i Indonesien.

- Greenpeace uppmanar Sveriges regering att verka för att ett skydd av världens återstående tropiska skogar inkluderas i nästa fas av Kyotoprotokollet, i stället för att subventionera skogsförstörelse genom skattestöd till palmoljebränslen, säger Martina Krüger, talesperson i klimatfrågor på Greenpeace Norden.

Nyligen stoppade bensikbolaget OKQ8 sin planerade introduktion av ett palmoljebaserat dieselbränsle från det finska raffinaderiet Neste på grund av palmoljedebatten.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt