Nu startar Sveriges andra algbolag

2010-10-12 06:59  

Nystartade Simris Alg satsar på algsoppa, en het trend i USA men ovanligt i Sverige. – Vi har redan en kundförfrågan, säger Fredrika Gullfot.

Målet för Simris Alg är att odla marina mikroalger för att utvinna pigment eller fettsyror.  Annars har den hetaste algtrenden under senare år varit att omvandla snabbväxande alger till biobränsle, särskilt i USA där ett stort antal företag försöker utnyttja algernas fotosyntes för att producera olja. Haken är att det visat sig svårt att tillverka stora volymer på ett lönsamt sätt.

- Alger för biobränsle är inte kommersiellt moget än. Men algodling för fettsyror och pigment kan bli lönsamt redan idag, säger Fredrika Gullfot, som har doktorerat i bioteknik vid KTH och startar bolaget tillsammans med marinbiologen Tony Fagerberg vid Lunds Universitet.

Fettsyrorna kan exempelvis vara omega3 som ingår i kosttillskott, medan pigmenten kan vara fluorescerande molekyler som kan användas i medicinsk diagnostik och forskning.

- Vi har redan en kundförfrågan men jag kan inte avslöja några detaljer ännu, säger Fredrika Gullfot.

Mikroalgerna ska odlas i fotobioreaktorer, slutna system där algsoppan växer fram i glasrör eller plastslangar där de belyses av solen eller av lampor. Om allt går enligt planerna ska anläggningen byggas under våren.  Gärna nära en biogasanläggning, så att koldioxiden i rökgaserna kan göda algerna. Eller vid ett vattenreningsverk så att algerna kan ta näring från avloppsvattnet.

Tidigast nästa sommar kan de första algerna börja skördas. För att det ska bli verklighet måste Simris alg lyckas ta in riskkapital för att bygga anläggningen.

I Sverige finns ytterligare ett företag som specialiserat sig på algodling: Bioreal i Gustavsberg som numera ägs av japanska Fuji Chemical Industry. Företaget tillverkar astaxanthin, en antioxidant som används i kosttillskott för djur och människor.

Flera av amerikanska algföretag har på sistone breddat sig till mer lönsamma nischer än biobränsle. Ett exempel är Solazyme som tidigare fått stor uppmärksamhet för sina leveranser av algbränsle till amerikanska marinen. Numera samarbetar företaget även med Unilever för att utveckla olja som bland annat ska ingå i tvålar.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt