Nu är det bara Seabased kvar

2011-01-26 14:47  

Fyra av de fem svenska energiteknikprojekt som sökt statliga extrapengar har nu fått OK att sätta igång. Nu är det bara Seabased och Fortum som väntar på besked.

I dag gav EU-kommissionen klartecken till ett statligt FoU-stöd på 500 miljoner kronor till Chemrec och Domsjö Fabriker för att omvandla massaindustrins svartlut till energigas som kan användas för att göra Bio-DME eller el.

Det är det största statsstöd som EU-kommissionen har godkänt för ett demonstrationsprojekt inom andra generationens biodrivmedel. Hela projektet går på tre miljarder kronor varav statliga Energimyndigheten står för 500 miljoner.

I går godkändes stödet till Södra Cells Ligno Boost-projekt i Mörrum. Det innebär att det ekonomiska stödet på 90 miljoner kronor från Energimyndigheten nu kan betalas ut.

Tekniken går ut på att framställa biobränslet lignin i en process som är anpassad till kemiska massabruk. Ligninet kan ersätta både kol och olja.

Tidigare har Volvo Personvagnar fått klartecken att ta emot bidrag till utvecklingen av elbilen C30 BEV liksom Go Bi Gas i Göteborg som ska utvinna förnybar metan ur biobränsle och spill från skogsbruket.

Kvar på listan är nu Seabased och Fortums projekt med en jättelik vågkraftspark på Västkusten.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt