Norge stänger kolkraftverket på Svalbard

2021-01-11 17:11  

Kolkraftverket på Svalbard kommer att fasas ut och ersättas med en klimatvänligare lösning. Beslutet kommer från Norges regering och en ny energiplan för ögruppens huvudort Longyearbyen ska presenteras i statsbudgeten för 2022.

Kraftverket har varit i drift sedan 1983 och förser samhället med el och fjärrvärme. Men det har kämpat med stora underhållskostnader och höga koldioxidutsläpp.

”Vi överväger ett mindre antal lösningar som är både säkra och betydligt mer miljövänliga än dagens koleldade kraftverk. Beroende på vilken lösning som väljs kan en ny energilösning vara på plats inom två till fem år”, skriver olje- och energiminister Tina Bru (H) i ett pressmeddelande.

Den globala uppvärmningen går ungefär dubbelt så snabbt i Arktis som i resten av världen. Och omkring Svalbard går den som allra snabbast.

Mer om: Kolkraft Svalbard

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt