Energi

Miljöbomben utanför Norge ska övertäckas

Undervattensbilder av området kring ubåten (foto Kystverket)

I slutet av andra världskriget sänktes den tyska ubåten U-864 utanför norska kusten. I vraket finns 67 ton kvicksilver, som riskerar att spridas över havsbotten. Nu rekommenderar det norska Kystverket en övertäckning av vraket för att hindra en katastrof för miljö och fiskenäring. Att bärga den itubrutna ubåten medför en större risk för miljön än övertäckningen.

Publicerad

Det Norske Veritas, DNV, har på uppdrag av Kystverket studerat ett femtontal mer eller mindre innovativa idéer för bärgning. Däribland fanns det förslaget från kirunaföretaget Frigeo som föreslår en nedfrysning av bottensedimentet för att förhindra läckage. Den svenska förslaget fanns med länge i resonemangen.

DNV har dessutom utvärderat tre konkreta offerter från olika bärgningsfirmor. Det bästa förslaget kom från Mammoet Salvage, som bärgade den ryska ubåten Kursk med en snarlik teknik. Metoden går ut på att sänka ned en gripklo över vraket och lyfta det över till en behållare. Behållaren lyfts sedan upp till ytan, lastas på en pråm och förs i land för sanering.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här