Miljardregn ger ny energi

2014-02-04 05:30  

Abu Dhabi, det oljerikaste av de sju emiraten längs Persiska viken, har världens sjätte största oljereserver. Staten satsar 115 miljarder kronor för att utveckla alternativa energikällor i ökenprojektet.

Masdar City är ett samarbetsprojekt med Världsnaturfonden, WWF. Den växande staden – målet är sex kvadratkilometer – har hittills minskat energikonsumtionen med 56 procent och vattenkonsumtionen med 54 procent.

Hårda krav gäller för byggnation: byggprodukter ska om möjligt innehålla återvunnet material. Trä och bambu ska vara miljömärkta enligt Forest Stewardship Council. Hållbar utveckling ska även gälla anställdas löner och utbudet i stadens affärer.

En del av elbehovet i Masdar City kommer från den jättelika solpanelanläggningen Shams 1,16 mil ut i öknen med 192 parabolliknande speglar som ger 100 MW. Från 2017 kan el även komma från Abu Dhabis första kärnkraftverk.

Smarta elnät planeras liksom en återvinningsanläggning för brännbart avfall. Däremot har planerna på en avsaltningsanläggning för grundvattnet skrotats. Det är så salt att processen blir för energikrävande.

Masdar planerar också att uppföra ett gigantiskt spegeltorn i staden, the Beam Down Solar Thermal Concentrator, som ska generera värme och även användas i forskningssyfte.

Förutom Masdar City ingår flera delar i Abu Dhabis energiprojekt:

l Universitetet Masdar Institute.   Har 800 studenter som mål och har forskningsavtal med bland andra Boeing, Honeywell, Siemens, Toyota, Mitsubishi, Etihad och Irena. Alla examina ska godkännas av amerikanska topp-universitetet MIT och doktorander i Masdar får tillbringa två kostnadsfria terminer där.

  • Masdar Capital vars portfölj innehåller flera internationella gröna energibolag.
  • Masdar Clean Energy som bland annat byggt stora solfångaranläggningar i Abu Dhabi och Spanien. Deläger den stora vindkraftsanläggningen offshore, London Array, i Storbritannien.

Det är statliga bolaget Mubadala Development Corp som driver projektet.

Kronprinsessan Victoria invigde 2011 ett så kallat SymbioCity-kontor i Masdar City men ännu har inget svenskt miljöteknikföretag utnyttjat möjligheten att verka i ökenstaden.

Per Luthander

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt