Märkt fläkt ska hjälpa konsument

2013-07-17 13:27  

Det ska bli enklare för konsumenter att välja en energismart köksfläkt. EU har enats om en gemensam energimärkning och striktare krav på energiförbrukning.

- Titta efter en A+++ märkt ugn eller en A+ märkt köksfläkt nästa gång du ska köpa nytt. Den grönaste pilen visar vilket som är de mest energieffektiva på marknaden just nu, säger Lovisa Blomqvist på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

EU kommer framöver att ställa hårdare krav på mer energieffektiva köksfläktar, hällar och ugnar. Kraven väntas spara 3 TWh per år från år 2020 inom EU, vilket motsvarar den totala hushållselanvändningen i en halv miljon svenska småhus.

Energimärkning av ugnar finns redan, men kraven på märkning av köksfläktar är nytt och kombineras med krav på bra ljus, standby eller off-läge och begränsat luftutflöde.

- Köksfläktar drar mer energi än man kan tro. Energimyndighetens tester visar att den indirekta energianvändningen av en köksfläkt kan vara 10 gånger så stor som den direkta, säger Lovisa Blomqvist.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt