Maersk vill pumpa olja i Göteborgs skärgård

2009-05-18 13:08  

Danska Maersk Agency ansöker om att få pumpa olja i Göteborgs skärgård – strax utanför badvikar och naturhamnar.

Det handlar om att pumpa över rysk olja från mindre fartyg till supertankers i 360 000-tonsklassenm en hantering som Maersk idag gör på danskt vatten, utanför Skagen. Nu vill dock Maersk flytta verksamheten till Göteborgs skärgård.

Oljan, som kommer från ryska Primorsk och polska Gdansk, anländer idag med mindre fartyg till kusten utanför Skagen, där olja pumpas över till betydligt större fartig. En verksamhet som kräver assistens av bogserbåtar. Dessa bogserare har sin hemmaman i Fredrikshavn, två timmars gångtid från området där oljan pumpas. Och det, den långa gångtiden, är orsaken till att det danska företaget vill flytta hantering till Göteborgs skärgård, nära Göteborgs hamn och de bogserbåtar som ligger där.

Enligt den förfrågan som Maersk lämnat till Sjöfartsverket kommer man att tanka över olja till två supertankers- som ska ligga förankrade vid Trubaduren.

Länsmiljöingenjör Jan Olofsson på Länsstyrelsen miljöskyddsenhet är tveksam:

– Händer det något blir det katastrof direkt. Så nära stränderna finns det små marginaler, säger han i tidningen Göteborgs-Posten.

Tveksam är också Göran Huseby, chef för miljöskyddet på Göteborgs miljöförvaltning:

– Man kan ifrågasätta det, men först måste jag ha mera information.

Men troligen kommer Maersks begäran inte att avslås, enligt Kustbevakningens räddningstjänstchef Thomas Fager. Han säger:

– Att pumpa över olja, läktring, är inte utan risker. Men om det görs på ett vettigt sätt är det hanterbart.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt