Lovande metod för återvinning av litium

2017-02-13 08:31  

Forskare vid Chalmers har utvecklat en metod för att återvinna litium från batterier. Men än så länge är den för dyr för att använda i stor skala.

Metoden innebär att litiumjonbatteriet först plockas isär mekaniskt och sedan behandlas med olika kemikalier för att separera metallerna.

Processen är effektiv; ungefär 95 procent av det litium som ingår i ett batteri kan återvinnas för att sedan återanvändas i nya batterier, bedömer forskarna. Men än så länge kostar metoden för mycket.

– De flesta företag använder högtemperaturprocesser i sin återvinning i dagsläget, men jag tror att man snart måste börja använda lågtemperaturprocesser som vår, för den ger upphov till mindre koldioxidutsläpp, säger Martina Petranikova, forskarassistent på Chalmers.

Forskarna fortsätter att finslipa metoden, och Martina Petranikova är hoppfull om att den i framtiden kommer att användas i återvinningsindustrin.

Läs mer:

Läs mer: Litiumet i batterierna går förlorat

Chalmersprofessorn Christian Ekberg anser att det största problemet när det gäller att återvinna litiumjonbatterier är att det saknas en standard för batteriernas sammansättning. Det finns en uppsjö av olika typer av litiumjonbatterier, vilket försvårar återvinning.

– Vi har tagit fram en generisk återvinningsmetod som passar alla typer. Men om man skulle hålla sig till en specifik batteriteknik går det att göra mycket bättre återvinningsmetoder, säger han.

I Nordamerika testas även en metod att återvinna litium som kallas direkt fysisk återvinning. Den innebär att cellerna separeras, punkteras och reaktivt material passiviseras innan elektrodmaterialet delas upp. Förra året byggdes ett nytt batteri från material som hade återvunnits på det sättet.

– Metoden har stor potential, men ingen har ännu kommit på ett kostnadseffektivt sätt att använda den, säger Chalmersforskaren Duncan Kushnir.

Linda Nohrstedt

Mer om: Batterier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt