Energi

Lanserar kiselanod som monteras i befintliga batterier

Uppstartföretagets kiselanrikade anod är en drop in-lösning som kan användas av alla batteritillverkare, utan att ställa om produktionen. Enligt Sila ska kapaciteten öka med 20-40 procent – eller mer. Tillverkningen inleds redan i år.

Publicerad

Forskningen kring en ny generation av batterier befinner sig långt ifrån lösningar som kan sättas i produktion. Däremot finns det gott hopp om att dagens litiumjonbatterier inom kort kan göras långt effektivare. Kapaciteten hänger på hur mycket litium som anoden kan tillgodose sig, och kisel i den negativa elektroden skulle kunna ge en enorm ökning.

Under laddning skickas litiumjoner från den positiva elektroden (katoden) till den negativa elektroden (anoden) – och när batteriet laddas ur rör sig litiumjonerna i motsatt riktning. I dagens batterier består anoden av grafit, som är en form av kol – och vid laddning omges en litiumatom av sex kolatomer. När litiumjoner möter kisel så är förhållandet istället 15 litium- mot fyra kiselatomer. Det innebär att kiseln teoretiskt har tio gånger så hög kapacitet som grafit.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här