Kompensation för försenad jättereaktorn Olkiluoto 3 i Finland

2018-03-12 07:40  

Franska reaktorbyggarbolaget Areva och tyska Siemens har gått med på att betala 450 miljoner euro, cirka 4,6 miljarder kronor, i kompensation för problemen med bygget av en kärnkraftsreaktor i Finland.

Det finländska kärnkraftsbolaget Industrins Kraft (TVO) har länge klagat över att Areva och Siemens kryddat räkningarna vid bygget av en ny reaktor i Finland och att anläggningen ändå fördröjts med tio år. Nu har Areva och Siemens gått med på att betala kompensationen och även färdigställa bygget av reaktorn.

– Vi ser väldigt mycket fram emot att arbeta nära tillsammans med våra partners för att till fullo fullfölja den här uppgörelsen, säger TVO:s vd Jarmo Tanhua.

Under det internationella tvisteförfarandet har de båda sidorna krävt miljarder euro av varandra. Areva ansåg sig ha rätt till 3,4 miljarder euro och TVO krävde 2,6 miljarder euro.

Striden rör kärnkraftsreaktorn Olkiluoto 3. Areva och Siemens har byggt reaktorn ända sedan 2006, och den är fortfarande inte i drift. I fjol bestämdes det att reaktorn ska kunna starta i maj 2019, ett årtionde senare än först planerat.

Kraftverket ligger på finska västkusten, i höjd med Söderhamn på den svenska sidan.

Mer om: Finland Reaktor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt