Kinas snabba tillväxt på miljöteknik oroar USA

2010-02-01 11:08  

Kina är nu störst i världen på vindkraft och solceller. Det oroar USAs president Obama.

Förra året tog Kina steget förbi Danmark, Tyskland, Spanien och USA och blev världens största tillverkare av solceller.

Året innan blev Kina störst på vindkraft.

Den här snabba tillväxten inom energisektorn var ett av ämnena när USAs president Barack Obama i förra veckan höll sitt årliga tal till nationen.

- Jag accepterar inte en framtid där morgondagens jobb och industrier hamnar utanför våra gränser, sa han till kongressen.

Kinesisk miljöteknik och arabisk olja
Kinas tillväxt inom miljöteknik är så snabb att amerikanska politiker och experter varnar för att USA i framtiden kan bli lika beroende av miljöteknik från Kina som väst i dag är beroende av olja från Mellersta östern.

Även företagen i väst har reagerat på den snabba tillväxten i öst.

De bygger nu allt fler stora fabriker i Kina, för att vara på plats när världens största hemmamarknad skjuter fart, skriver New York Times.

Som ett exempel nämns danska Vestas, som just nu bygger världens största fabrik för tillverkning av turbiner i nordöstra Kina.

Växer med 100 000 jobb om året
I dag arbetar drygt 1,1 miljoner kineser inom miljöteknik. Antalet anställda ökar med 100 000 personer om året, enligt statistik från den kinesiska branschorganisationen Chinese Renewable Energy Industries Association.

Men samtidigt som landet producerar allt fler solceller och vindkraftverk, ökar också den inhemska efterfrågan på energi, noterar New York Times.

Tror på fördubbling av ren energi
Den totala användningen av energi i Kinas är på väg att bli större än i USA. Och det är främst kolkraftverk som ser till att utbudet möter efterfrågan.

Kina hoppas att sol, vind och biomassa ska stå för 8 procent av elproduktionen runt 2020. I dag ligger motsvarande siffra på 4 procent.

Men även om tio år kommer kol att vara den dominerande energikällan i Kina. Kolkraftverken beräknas stå för två tredjedelar av landets generering av el. Kärnkraftverk och vattenkraftverk kommer att stå för resten, enligt prognosen.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt