Kina bokar plats för supersolpark

2009-01-20 13:54  

1 gigawatt är slutmålet för en solelsanläggning som två kinesiska företag nu börjar bygga. Det är 15 gånger större än världens största anläggning i dag.

Både tunnfilmskretsar och mer traditionella kiselbaserade solceller kommer att användas i den nya solkraftsparken, i provinsen Qinghai i centrala Kina.

Projektet inleds med en station på 30 megawatt. Den ska byggas i år, med en investering på 150 miljoner dollar. I dag finns fem anläggningar i världen som är större än så, och ungefär fem till i samma storleksklass. Den största är den i spanska Olmedilla, på 60 megawatt.

Företagen preciserar inte när målet på 1 gigawatt ska nås. Då handlar det alltså om 33 gånger större kapacitet än i den första investeringen.

Den tidigare största tillkännagivna satsningen i världen är företaget Optisolars projekt Topaz Solar Farm, i Kalifornien, USA. Den ska bli 25 kvadratkilometer stor, med en effekt på 550 megawatt. Topaz Solar Farm ska börja leverera el 2011 och stå helt klar 2013.

Bakom det kinesiska projektet står Nasdaqnoterade China Technology Development Group, tillsammans med privatägda Qinghai New Energy Group.

Solkraftsparken anläggs i ett område som kallas Qaidambassängen, på runt 3 000 meters höjd.

Alexander Kristofersson

Mer om: Kisel, Kina

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt