Energi

Kemivinnarens hyllning till Björn Gillberg

George Olah, Nobelpristagare i kemi 1994 och professor vid University of Southern California. Foto: USC
Björn Gillberg har kommit ännu ett steg närmare sitt mål om en metanolfabrik i Hagfors. Foto: Lasse Forsberg

Björn Gillberg får stöd av Nobelpristagaren George Olah.<br></br> - Han är på rätt spår med sin metanolfabrik i Värmland, säger George Olah.

Publicerad

George Olah är Nobelpristagare i kemi och har ägnat de senaste årens forskning åt sin vision om "metanol-ekonomin" som kommer att följa efter "oljeekonomin".

I sin bok Bortom olja och gas argumenterar han för metanol som framtidens energibärare.

Han har skrivit boken tillsammans med två kollegor vid University of Southern California i Los Angeles.

George Ola var en av talarna på energisymposiet Energy 2050 i Stockholm nyligen och när han lade ut texten om metanol och DME som framtidens fordonsbränsle lyssnade alla.

Till Gillberg: Kör på!
På Ny Tekniks fråga om vad han tror om den svenske kemisten Björn Gillbergs planer på att tillverka metanol som fordonsbränsle av svensk skogsråvara säger han:

- Gillbergs projekt verkar mycket realistiskt med tanke på de svenska förhållandena med rik tillgång på skog. En av fördelarna med metanolfabriker är att de kan göras lönsamma även i mindre skala, anpassade efter de lokala förhållandena, säger George Olah.

Metanol och DME av koldioxid
Han visar i sin bok att metanol i praktiken kan tillverkas av vad som helst, till och med koldioxid.

- Vi ska inte begrava koldioxiden i marken, utan använda den som råvara för framställning av metanol med hjälp av el från förnyelsebara energikällor, säger George Olah.

Han är själv engagerad i ett isländskt projekt - Carbon Recycling International - där koldioxid från de isländska aluminiumsmältverken och kolkraftverken med billig islänsk elektricitet omvandlas till metanol och DME för bilar och lastbilar.

George Olah har döpt den metoden till CCR - Carbon Capture and Recycling - som en kontrast till CCS - Carbon Capture and Storage.

Värmlandsmetanol AB

Ägare:Stiftelsen Miljöcentrum, Hagfors kommun, LRF samt 726 privatpersoner och 37 mindre företag.

Årsproduktion:120 000 kubikmeter metanol till en produktionskostnad på 3 kronor per liter.

Finansiering:Investeringen på 2 miljarder finansieras av banklån och ägarkapital. Flera emissioner planeras under våren 2010.

Planering:Planerad byggstart december 2010 och driftstart december 2012. Nu förbereds ansökan till miljödomstolen.

Läs artikeln om Björn Gillbergs metanolfabrik här.