Integration av solceller kammade hem förstapris i Deep Green Challenge

2015-02-04 12:44  
Peter Gårdhagen på Envic-Sense, som vann i kategorin Väg och anläggning. Foto: Skanska

Ett modulärt system för integration av solceller och energilagring, och ett mätinstrument för detektering av markföroreningar ute i fält, tog hem priset i varsin kategori i Skanskas innovationstävling Deep Green Challenge.

Skanskas innovationstävling Deep Green Challenge syftar till att driva på utvecklingen inom grönt byggande. Förstapriset på 50 000 kronor i kategorin Hus gick till Ferroamp Elektronik AB i Spånga, för deras EnergyHub – ett modulärt system för integration av solceller och energilagring.

- Det här betyder jättemycket för oss. Vi har utvecklat systemet under lång tid och precis släppt produkten på marknaden. Så vinsten är naturligtvis en kvalitetsstämpel och bra ur marknadsföringssynpunkt, säger Ferroamps vd Björn Jernström.

EnergyHub är en tvåvägs växelriktare som automatiskt optimerar energiflödet mellan solceller, energilager och elnät. Den kan programmeras att lagra energi vid tidpunkter då belastning och elpriser är låga, och tillföra den under elnätets kostsamma effekttoppar.

- Vi har inledningsvis sålt ett antal system till olika fastighetsbolag, och talar med en del andra potentiella kunder. Nu ligger fokus på att få igång produktionen och marknadsföringen, och även på att utveckla produkten och skala upp den för högre effekt. Så det är fullt upp på alla fronter, säger Björn Jernström.

Envic-Sense från Västerås vann i kategorin Väg och anläggning, med sin Freedd – ett mätinstrument för detektering av mark- och vattenföroreningar ute på fältet. Syftet är att spara tid och pengar jämfört med det traditionella sättet, då prover skickas till laboratorium för analys.

- Vi började marknadsföra på allvar förra året, så priset är ett viktigt insteg för oss, säger Peter Gårdhagen, en av bolagets grundare.

Sedan tidigare har Envic-Sense fått några mindre ordrar på Freedd från olika kraftvärmeverk som velat testa förekomsten av kadmium i avloppsvatten. Nu kommer även Skanska att lägga in en beställning på systemet.

- Så nästa steg blir att matcha Freedd mot ett lämpligt Skanskaprojekt. Det här blir ju ett kvitto på kvaliteten, när ett företag som Skanska ger erkännande till produkten, säger Peter Gårdhagen.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt