Här sjösätts framtidens vindkraft

2012-03-20 07:52  

UPPDATERAD I dag inviger energibolaget Eon en helt ny typ av mobil mätmast för att mäta vind, vågor och strömmar på Södra Midsjöbanken i Östersjön. Masten står på något som kan bli framtidens fundament för vindkraftverk till havs.

Det är det norska teknikkonsultföretaget Bassoe Technology, med bas i Göteborg, som stått för konstruktionen och gamla Landskronavarvet som byggt plattformen.

Landskronavarvet, som gick i konkurs för två år sedan men sedan rekonstruerades,  heter nu Oresund Heavy Industries med dotterbolaget Oresund Drydocks och Oresund Steel Constructions.

Det är det första exemplaret av det som konstruktören kallar "jack-up-plattform" - en kombination av jack-up-rigg och offshore-plattform med tre stycken 48 meter långa höj- och sänkbara ben.

Den väger 670 ton och ser ut so en stor båt, men utan motor. Själva mätmasten, som är placerad på plattformen, är 80 meter hög. 

När plattformen ligger i hamn eller tranporteras ut till havs är benen upphissade. När den väl står på plats sänks benen ned till havsbotten och förankras så att hela plattformen står lika stadigt som ett vanligt betongfundament.

I Landskrona vädrar man morgonluft med dagens sjösättning av den nya jack-up-plattformen.

- Det kan vara en intressant teknik för havsbaserade vindkraftverk – inte bara mätmaster, säger Eon Vinds vd Mark Porter i ett pressmeddelande.

Om den nya konstruktionen håller vad den lovar kan den fungera som fundament till de flera hundra vindkraftverk som planeras på Södra Midsjöbanken, tio mil ut från fastlandet strax sydost om Ölans södra udde, på gränsen mellan Sveriges och Polens ekonomiska zoner i södra Östersjön.

- Med den här tekniken kan vi bygga på djupare vatten och utföra mer av bygget i hamn, säger Mark Porter.

Mark Porter säger i pressmeddelandet att Eons målsättning är att driftsätta en stora vindkraftspark till havs var 18:e månad.

Eon har redan börjat bygga Kårehamn utanför Öland med 16 turbiner.

Efter det kommer Eons brittiska Humberprojekt och sedan tyska Amrum Bank.

Dessa tre projekt tillsammans rör 170 turbiner till havs, en investering på närmare 20 miljarder svenska kronor.

Södra Midsjöbanken

UPPDATERAD Eon projekterar för en stor vindkraftspark med 300 vindkraftverk på sammanlagt 1 000 MW effekt och en årsproduktion på dryg 3 000 GWh på Stora Midsjöbanken i södra Östersjön.

Som en jämförelse kan man ta Sveriges hittills största havsbaserade vindkraftspark, Vattenfallägda Lillgrund i Öresund. Den om fattar 48 stycken turbiner med en sammanlagd effekt på 110 MW och en årsproduktion på 330 GWh.

I början av mars i år skickade Eon in en ansöka om miljötillstånd till Miljödepartementet och en ansökan till Näringsdepartementet om att få disponera havsbotten på Södra Midsjöbanken.

Samtdigit har Baltex Power har påbörjat planeringen  av 260 vindkraftverk på den polska sidan av Södra Midsjöbanken.

Vindkraftsparkerna på Södra Midsjöbanken kommer att anslutas till den sjökabel - Nord Balt - som Svenska Kraftnät planerar mellan Sverige och Litauten.

Vindkraftparken väntas inte stå klar förrän 2018 medan Nord Balt-kabeln ska vara klar 2015.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Energi Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt