Här ligger Sveriges energicentrum

2014-01-16 13:15  

I den här kommunen jobbar var tionde med energi. Och här finns 10 procent av alla energijobb i landet.

1 121 företag på 2 383 platser med 7 1105 anställda. Så ser den svenska energibranschen ut, enligt en ny kartläggning av Vinnova.

Det finns energijobb i nästan varje kommun i Sverige, påpekar man i rapporten. Kanske inte så förvånande eftersom företag som sysslar med el- och värmedistribution ingår i studien.

Lite mer överraskande är att det finns ungefär lika många som jobbar med kärnkraft som med förnybara energikällor: 5 603 respektive 5 763.

Var ligger då Sveriges energicentrum?

I Västerås. Där jobbar nästan var tionde person av den arbetsföra befolkningen i branschen. Räknat i antal anställda handlar det om över 7500. I dag är det troligen fler, eftersom siffrorna i rapporten gäller 2011. De fyra energijättarna ABB, Westinghouse, Mälarenergi och Bombardier söker ofta folk.

Västerås är den kommun med över 30 000 anställda som har flest energianställda.

Bland de mindre kommunerna ligger Markaryd, Finspång och Ludvika i topp. Där är andelen energijobb ännu större än i Västerås. 21 procent i Markaryd!

 

Här är lite mer info från rapporten:

  • I Mellersta Sverige finns kanske något överraskande en större andel jobb inom förnybara energikällor än i övriga landet. Men en femtedel av de anställda i energibranschen jobbar fortfarande inom segmentet kärnkraft. Här finns ju Forsmark, Studsvik och Westinghouse i Västerås.
  • I södra Sverige är EON en stor arbetsgivare och bolagets satsning på havsbaserad vindkraft i Rödsand utanför Lolland i Danmark har engagerat anställda även på den svenska sidan.
  • Västra Sverige har flest anställda i energibranschen i Sverige. Där jobbar nästan var femte med energi i någon form. Där finns också mer än dubbelt så många som jobbar med fossila drivmedel än i någon av de andra regionerna. Preemtraff och St1 Energys raffinaderi i Lysekil är exempelvis en viktig arbetsgivare i norra Bohuslän. Kärnkraftverket Ringhals är Hallands läns största privata arbetsgivare med närmare 1 600 anställda. Göteborgs Energi är landets största kommunala energibolag med närmare 1 200 anställda.
  • I Östra Sverige finns många som jobbar med förnybar energi. Bland annat med biogas i Linköping, biodiesel i Norrköping, pellets i Vaggeryd och vindkraft i Kalmar och Oskarshamn. Ungefär lika många jobbar med kärnkraft i regionen, OKG ligger ju i Oskarshamn. I Finspång finns Siemens Industrial Turbomachinery med 2 700 anställda.
  • I Stockholms län finns huvudkontoren för Vattenfall, Fortum och Siemens. Många anställda jobbar inom kärnkraft och fossila energikällor, men regionen har också många konsulter, montörsbolag och maskinföretag, som Dalkia, Kollmogen och Delta Electric.
  • I Norra Sverige finns flest anställda som jobbar med förnybara energikällor. Vattenkraften är en förklaring, Men också Domsjöfabrikens bioraffinaderi och biogasproduktion i Örnsköldsvik. I Ludvika finns regionens största energiarbetsgivare. Där ligger ABB:s världskända satsning på högspänd elkraft, som sysselsätter 2 600 anställda.

 

Mer om: Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt