Här är partiernas tekniklöften

2010-09-21 23:00  

I dag är valet färdigräknat. Men spänningen är inte över för det. Kärnkraften och FRA-lagen kan bli heta knäckfrågor i riksdagen framöver.

<p>Hur blir tekniklivet i Sverige efter valet? Mycket är oklart i rådande parlamentariska läge. Men i dag onsdag väntas Valmyndigheten i alla fall vara klar med rösträkningen.</p> <p>Inget block får egen majoritet i riksdagen. Enligt siffrorna på valnatten får alliansen 172 mandat, de rödgröna 157 och Sverigedemokraterna 20 stycken. </p> <p>Därmed kan det bli besvärligt för Alliansen, som tänker bilda en ny regering, att uppfylla sina löften till väljarna. Inte minst på teknik- och energiområdet.</p> <p>Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt ligger ett samarbete med Miljöpartiet närmast till hands. Ett sådant samarbete ställer frågan om kärnkraften på sin spets, eftersom MP lovat avveckla reaktorerna.</p> <p>Kan basindustrin då exempelvis få igenom en ansökan om att bygga en ny svensk kärnkraftsreaktor hos regeringen under de närmaste åren? </p> <p>- Ingen aning. Vi får väl vänta och se vad som händer. Men Sverigedemokraternas inträde betyder ju en förändring.</p> <p>Det säger Mats Gustavsson, vd för Basel, svensk basindustris gemensamma intressebolag, som tillsammans med Vattenfall planerar en ny reaktor i Sverige.</p> <p>Urban Bäckström, ordförande i Svenskt Näringsliv, är bekymrad:</p> <p>- Det finns anledning till oro på en punkt: Alliansregeringens långsiktiga energipolitik måste ligga fast, oavsett hur riksdagsmajoriteten säkerställs framöver.</p> <p>Bildar alliansen en minoritetsregering måste man förlita sig på stöd från olika partier i sakfrågorna, så kallade hoppande majoriteter. </p> <p>Väljer man samarbete med ett stödparti, blir frågan vilket man väljer.</p> <p>- Jag tror det vore politiskt självmord för alliansen att stödja sig mot Sverigedemokraterna. Men om man samarbetar med Miljöpartiet tror jag att nyinvesteringar i kärnkraft måste läggas i malpåse. Den frågan är alltför viktigt för MP, och välkomnas nog även av Centerpartiet, säger Roger Hildingsson, statsvetare som forskar på klimatpolitik vid Lunds universitet.</p> <p>Erik Almqvist är pressekreterare hos Sverigedemokraterna:</p> <p>- Vi ser kärnkraften som en nyckelfaktor i svensk energipolitik och vill omedelbart starta arbetet med att bygga nya moderna svenska kärnkraftverk.</p> <p>Han utesluter inte samarbete med De rödgröna i vissa frågor.</p> <p>Alliansen kan också tvingas stöpa om FRA-lagen, om man inleder samarbete antingen med SD eller MP eller V eller S, som stödpartier.</p> <p>Samtliga dessa partier vill nämligen se över signalspaningslagen.</p>

Marie Alpman

Mer om: Forskning Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt