Han gör solcellerna billigare än kolkraft

2009-04-21 23:00  

Supereffektiva solceller billiga nog att ersätta kolkraft och lysdioder som på allvar utmanar glödlampan. Två av världens stora teknikutmaningar ska lösas med nanotrådar från Lund.

- Vi utvecklar en helt ny typ av högeffektiva solceller med nanotrådar. Vårt mål är att konkurrera i pris med fossila bränslen, säger Bo Pedersen, vd för utvecklingsbolaget Sol Voltaics i Lund.

På sikt räknar företaget med en verkningsgrad på smått fantastiska 60 procent. Men även om utvecklarna "bara" skulle nå 40 procent, som är ungefär vad dagens kraftfullaste solceller klarar, så räknar Bo Pederson med att skopa ut konkurrensen.

- För vi kan tillverka dem mycket billigare.

Nanometerkonsortiet
Grunden till de högtflygande planerna ligger i patent utvecklade av Nanometerkonsortiet i Lund, världsledande inom nanotrådar.

- Ingen annan forskargrupp i världen har större kontroll över sina nanotrådar, säger Bo Pedersen.

Det handlar om att styra exakt hur de tunna trådarna växer fram atomlager för atomlager. Halvledarmaterial som vanligtvis inte trivs ihop staplas på varandra i flera lager.

Skräddarsydd solcell
På så vis skräddarsys solcellen till att absorbera ett bredare spektrum av solljuset, eftersom olika materialkombinationer absorberar olika våglängder. Det förklarar den höga effektiviteten.

Trådarna tillverkas dessutom på billiga kiselskivor och med metoder som används i halvledarindustrin. Här ligger hemligheten bakom den låga kostnaden.

Backas upp av norska solkungen
Det lilla solföretaget har uppbackning av den norske solkungen Alf Bjørseth som har stor erfarenhet av solceller av kisel.

På 1990-talet grundade han Rec, som i dag är ett av världens största företag inom solceller. Nu har han investerat i Lundabolaget via sitt bolag Scatec Adventures och sitter i Sol Voltaics styrelse.

- Om Sol Voltaics lyckas med sin teknik kommer man kunna producera solceller med mycket högre verkningsgrad än dagens bästa teknik till en attraktiv kostnad, säger Alf Bjørseth.

Solkraftsparker
I första hand siktar Sol Volaics på marknaden för stora solkraftparker där solens strålar koncentreras till solceller. Men mycket utvecklingsarbete kvarstår.

Än så länge har företaget lyckats visat att principen fungerar. Nu gäller det att ta in 65 miljoner kronor för att utveckla en prototyp.

- Jag räknar med att det ska vara klart före sommaren trots den ekonomiska krisen, säger Bo Pedersen.

Sol Voltaics

Ort: Lund

Grundades: 2008

Antal anställda: 7

Riskkapital:25 miljoner kronor

Ägare: Provider Venture Partners, Scatec, Nano Future Invest

Glo

Ort: Lund

Grundades: 2005

Antal anställda: 20

Riskkapital: 60 miljoner kronor

Ägare: Provider Venture Partners, Teknoinvest

Charlotta von Schultz

Mer om: Glo Lysdioder

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt