Halmstad satsar på solceller och elbilar

2014-04-30 09:12  
Lars Bernhardsen Foto: Anders Sällstrom

Halmstad bygger Sveriges näst största solcellsanläggning - och dedikerar den till elbilar.

- Vi ska mäta produktionen i anläggningen mot hur många mil som bilarna kör, säger Lars Bernhardsen, vvd på HEM, Halmstads energi och miljö.

Totalkostnaden för solcellsanläggninen beräknas landa på 11 miljoner kronor, då ingår kostnad för projektering och bygg, enligt Lars Bernhardsen. För det får man en yta med solceller stor som en fotbollsplan, som i steg ett ska ge cirka 500 MWh el vilket räcker till cirka 240 elbilar som kör 1 500 mil/år. Anläggningen, som ska stå klar i oktober, byggs på kommunens gamla deponi i Skedala.

Under devisen ”Med solen i tanken” uppvaktar man nu intressenter i kommunen för att få dem att köpa in elbilar. Ett projekt är inom hemtjänsten där fyra elbilar ska användas. Man ska se var i verksamheten som elbilarna passar, och hur smidigt det fungerar med laddning.

I dagsläget finns cirka åtta normalladdare i kommunen. Inom en överskådlig framtid hoppas man att ha fördubblat antalet.

- Jag tror att det finns en framtid för mindre enklare elbilar, säger Lars Bernhardsen.

Också en snabbladdare kan vara aktuell för kommunen då Halmstad ligger geografiskt bra till för att göra det möjligt att köra den långa sträckan Oslo-Köpenhamn.

Sara Peterssohn

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt