Grön bakteriedödare årets miljöteknikföretag

2012-09-28 14:58  
Magnus Rehn, STING, Catherine Ehrensvärd, vd på Anolytech och Olof Berglund, ordförande i juryn.

Friskare djur utan kemikalier eller antibiotika. Det lilla Ystadsföretaget Anolytech har utvecklat ett miljövänligt sätt att knäcka bakterier. Nu har det utsetts till Årets miljöteknikföretag.

Hypoklorsyra är ett kroppseget ämne som produceras av immunförsvaret. Men det går också att tillverka av salttabletter, kranvatten och elektrolys. Problemet har varit att hålla ph-värdet vid tillverkningen under kontroll, med risk för att skadliga biprodukter som det frätande ämnet hypoklorit bildas.

Ystadsföretaget Anolytech har utvecklat maskiner där ph-värdet hålls perfekt (6,5 -7) under hela processen. Resultatet blir ett miljövändligt ämne som kan användas för att desinficera dricksvatten eller foder. Medlet har godkänts av EU för allt från rening av dricksvatten till ekologisk produktion av livsmedel.

Det bakteriedödande medlet tillverkas direkt på plats. Det kan till exempel handla om kläckerier eller djurstallar.

Statens veterinärmedicinska anstalt undersöker om metoden kan användas för att hindra att kycklingar smittas med magsjukebakterien campylobacter via dricksvattnet.

I går kammade Anolytech hem titeln Årets miljöföretag och 100 000 kronor. Utnämningen skedde under Stockholm Cleantech Venture Day 2012.

Juryns motivering är:

Anolytech AB har skapat en innovativ applikation som löser ett globalt problem inom jordbruksindustrin. Produkten ersätter gammal teknik som är både giftig och farlig. Bolaget växer snabbt och riktar sig mot en lovande marknad. Produkten är skalbar och har stor potential att kunna användas även på andra marknader. Anolytech AB:s VD, Catherine Ehrensvärd, är en övertygande och stark entreprenör.

Bakom Stockholm Cleantech Venture Day står STING (Stockholm Innovation & Growth AB) och Stockholm Cleantech. Samarbetspartners är bland annat Energimyndigheten, Tillväxtverket, KTH och IVL Svenska Miljöinstitutet.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt