Greenpeace vill köpa Vattenfalls tyska brunkol

2015-10-06 09:10 Monica Kleja  
Vattenfalls dagbrott av brunkol i Tyskland. I horisonten syns kraftverket Jänschwalde. Foto: TT

Greenpeace Norden har i dag anmält sitt intresse för att köpa Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland. ”Målet är att hindra att nya gruvor öppnas”, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace Sverige.

- Vårt mål se till att de fem nya gruvorna inte öppnar utan att kolet stannar i marken, uppger Annika Jacobson.

Som ett första steg har miljöorganisationen anmält sig som intressent i syfte att få information om och orientera sig kring villkoren för försäljningen.

- Vi har anmält vårt intresse till Vattenfall för att få mer information om vad som kan vara en realistisk väg för oss att gå eller inte, säger Greenpeace Sverigechef.

Om Vattenfalls ägare, den svenska regeringen, är beredd att låta energijätten sälja brunkolsverksamheten, inklusive möjliga kommande tillstånd från en tysk region att öppna nya gruvor, kan organisationen komma att lägga bud på hela eller delar av verksamheten, enligt Annika Jacobson.

Vattenfall gick den 22 september ut med att man vill sälja sina tyska brunkolstillgångar inklusive en del vattenkraft.

Enligt bolagets presstjänst har Vattenfall ansökt om tillstånd för att öppna nya gruvor och lämnat in all dokumentation - men den regionala processen uppges inte vara klar.

Enligt Annika Jacobson är Greenpeace inte emot att själva försäljningen. Det man motsätter sig är att köparen kan öppna nya brunkolsgruvor.

Om detta ter sig sannolikt är man beredd att ta nästa steg, och hitta en finansieringslösning, uppger hon.

Hur har Greenpeace tänkt finansiera köpet i så fall?

- Vi är helt seriösa och vill göra vad vi kan för att hindra att de nya gruvorna öppnas. Vad det innebär finansiellt får vi titta på när vi vet mer om affären. Det finns många olika sätt, man kan tänka sig en insamling, och vi har också ett eget energibolag i Tyskland. Men det är för tidigt att säga hur finansieringen skulle gå till.

- Det bästa är om Vattenfall fortsätter äga eftersom man inte får expandera för sin nuvarande ägare, regeringen, säger hon.

Annika Jacobson ser det som fullt möjligt att konkurrera med exempelvis olika tjeckiska energibolag, som visat intresse för affären.

- Jag räknar med lågt pris för det är svårt att se att det finns en långsiktig ekonomi i brunkol, eftersom det utgör ett hot mot klimatet.

Enligt pressansvariga på Vattenfall vill man i dag inte kommentera den nya intressenten.

Vilka som får delta i anbudsförfarandet avgörs av energibolaget.

  

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS