Gödsel ger klirr i kassan för bonde

2008-08-08 13:53  

På Odensviholms gård utanför Västervik är det snart slut med illaluktande gödselstackar som släpper ut metan. Istället ska lantbrukaren Lars Svensson göra el och biogödsel av kobajset.

Totalt räknar Lars Svensson med att kunna producera 1000 MWh el i sin biogasanläggning, när den står färdig om ett par månader.

Hälften av produktionen ska göra den egna gården självförsörjande på elektricitet, resten tänker Lars Svensson sälja till elnätet.

Rötningen av gödseln innebär dessutom att Odensviholms gård kan producera biogödsel med dubbelt så hög kvävehalt som vanlig gödsel.

Satsade utan bidrag
Lars Svensson räknar med att investeringen på 8 miljoner kronor ska betala sig inom några år.

Hittills har han finansierat hela satsningen själv med hjälp av lån.

- Reglerna om bidrag var oklara så jag slog till själv, men nu har jag fått signaler om att jag kan få stöd i efterhand, säger han.

Mindre utsläpp
På Odensviholm finns totalt närmare tusen nötdjur. Gödseln från stallarna ska pumpas direkt in i en rötkammare som rymmer 1700 kubikmeter. Biogasen driver sedan en gasmotor, som laddar en generator.

Som en biprodukt i processen får Lars Svensson också ett effektivt kvävegödselmedel som är lätt att mylla ner i marken.

När gödseln rötas i en sluten rötkammare minskar även utsläppen av metan – som har en kraftig växthuseffekt - eftersom gasen samlas upp i kammaren och förbränns.

Bränsle nästa steg
I framtiden har Lars Svensson planer på att investera i en metod som avskiljer och renar nästan allt vatten i gödseln.

- De skulle ge oss en fast gödsel, med all näring kvar, som skulle ge ännu mindre påverkan på miljön, säger han.

Lars Svensson funderar också på att använda biogasen som fordonsbränsle.

Enligt en rapport från Svenska Biogasföreningen finns det idag åtta gårdsbaserade biogasanläggningar, men fler planeras.

De flesta av de befintliga anläggningarna producerar el och värme för eget bruk.

Anläggningen på Odensviholms gård har tagits fram i samarbete med Swedish Biogas International, som är sprunget ur det kommunala energiverket Tekniska Verken i Linköping och dess dotterbolag Svensk Biogas.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt