Gamla stororder håller ABB igång

2009-02-12 15:07  

När andra stora verkstadsföretag går på knäna kan ABB luta sig mot sin framgångsrika kraftdivision som dragit in stororder på kraföverföringslänkar och håller ABB flytande även i år.

Trots finanskris och allmän osäkerhet klarade sig ABB bra förra året.

Sten Jakobsson, vd för ABB i Sverige, går så långt att han kallar 2008 för ”vårt bästa år hittills”.

Såväl den svenska delen som hela koncernen kan i bokslutet visa på en ökning av både intäkter och vinst.

Men mot slutet av året föll orderingången. Det framgår av bokslutet som presenterades på torsdagen.

Det är framför allt beställningar på stora projekt inom kraftsystem som minskat. Även automation och robotar, som ligger nära tillverkningsindustrin, går sämre.

ABB:s paradgren håller stilen
Men kraftdivisionerna hade ett fantastiskt år 2007 och det slår igenom även nu på intäkter och årets resultat.

Bland de stora order som håller ABB i gång finns:

• Kraftöverföringslänken med ultrahög likspänning (UHVDC), 800 kV, mellan Xiangjiaba och Shanghai i Kina (ordervärde: 2,8 miljarder kronor)

• HVDC light-länk i Tyskland som kopplar ihop världens största havsbaserade vindkraftpark med det tyska elnätet (2,7 miljarder kronor).

• Flera stora beställningar på FACTS-teknik (Flexible Alternating Current Transmission), som gör att man kan öka överföringskapaciteten i befintliga nät.

De här beställningarna kan ABB klara sig bra på hela 2009, men sedan gäller det att få nya order inom kraftdivisionerna, om man vill hålla resultatet uppe i Sverige och koncernen.

Saknar nya stora beställningar
Enligt Sten Jakobsson ligger ABB ganska konstant när det gäller basorder, det vill säga order under 100 miljoner kronor.

- Däremot har vi en betydlig lägre ingång på stora projektorder.

Men det handlar inte om att ABB tappar kontrakt på marknaden för kraftöverföring.

- Vi har många offertar ute, men det tar längre tid att komma till avslut. Kunderna väntar längre med att bestämma sig och har svårare att hitta finansiering, säger Sten Jakobsson.

Vindkraften ger ABB medvind
Det är framför allt beställningarna från Asien som blivit färre, medan Europa och USA fortfarande moderniserar och bygger nytt.

- Vindkraften, som nu byggs ut i snabb takt i Europa, blir oerhört viktig för oss i framtiden, säger Sten Jakobsson.

Robotdivisionen, med huvudkontor i Västerås, har haft ett par tuffa år och varslade 150 anställda i december förra året. ABB säljer 60 procent av sina robotar till bilindustrin, som befinner sig i en akut kris.

Även automation, som levererar bland annat motorer och drivsystem till industrin, hade ett klart sämre år 2008.

- Inom automation kommer vi att behöva anpassa oss till en lägre nivå, men det handlar inte om några bilindustriövningar, sade Sten Jakobsson när han presenterade bokslutet i Västerås på torsdagen.

ABB i siffror 2008

ABB Sverige redovisar en orderingång på 26,2 miljarder kronor för 2008. Det är en minskning med 24 procent jämfört med 2007.

Intäkterna ökade med 12 procent till 26,6 miljarder kronor. För sjätte året i rad visade ABB Sverige en kraftig ökning av resultatet jämfört med föregående år. Antalet fast anställda medarbetare räknat i heltidstjänster ökade till 9000.

Även för hela koncernen blev 2008 ett rekordår. Men för fjärde kvartalet är resultatet betydligt sämre. Vinsten efter skatt stannade på knappt 1,8 miljarder kronor jämfört med 14,7 miljarder kronor samma kvartal året före.

Det stora vinstraset förklaras av stora engångskostnader. Orderingången föll med 19 procent men, gamla order gjorde att intäkterna ändå steg med fem procent.

ABB har startat ett sparprogram som ska sänka kostnaderna med runt tio miljarder kronor till 2010.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt