Frankrike förbjuder bisfenol A i matförpackningar

2012-12-14 15:57  
Från och med den 1 januari 2013 förbjuder Frankrike bisfenol A i matförpackningar för barn under tre år.

Frankrike har beslutat att förbjuda den hormonstörande kemikalien bisfenol A i material som kommer i kontakt med mat.

Beslutet togs i oktober och nu tycker svenska Naturskyddsföreningen att Sverige bör ta efter Frankrike.

-Sverige har under lång tid varit föregångare i kemikaliepolitiken men nu ser vi att andra länder går längre. Det är viktigt att Sverige snabbt följer efter, både för att skydda konsumenter och för att stödja föregångsländerna så att hela EU snarast inför begränsningar, säger Mikael Karlsson, ordförande för Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Från och med den 1 januari 2013 förbjuder Frankrike bisfenol A i matförpackningar för barn under tre år. Nästa steg tas den 1 januari 2015, när ett totalförbud införs för material som kommer i kontakt med mat.

Bisfenol A är en hormonstörande kemikalie som i djurstudier har kopplats till hälsoeffekter som bröstcancer, reproduktionsskador och fetma.

-Särskilt barnen som utsätts för bisfenol A i livsmedel och en rad andra produkter måste skyddas. Barn är mer känsliga än vuxna för farliga ämnen som bisfenol A, säger Ulrika Dahl, avdelningschef på Naturskyddsföreningen, i pressmeddelandet.

I Sverige har regeringen föreslagit att bisfenol A ska förbjudas i matförpackningar riktade till barn under tre år. Förbjudet ska gälla från den 1 januari 2013.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt