Förutspår en explosion för Europas batteritillverkning

2018-11-08 14:11  

Energikonsulternas prognos är att batteritillverkningen i Europa kommer öka – och kapaciteten kan 20-dubblas till år 2025. Svenska Northvolt är ett av bolagen som expanderar, genom att bygga en ny fabrik i Polen.

El-bilar, el-cyklar, drönare och elskotrar. Marknaden efterfrågar allt fler produkter med elektrisk drivning, och enligt en prognos från energikonsultbolaget Wood Mackenzie Power & Renewables kan Europas batteritillverkning växa sig 20 gånger så stor under de kommande sju åren. I dag står Asien för cirka 65 procent av tillverkningen, men den andelen kan ändras.

– Flera europeiska och asiatiska batteritillverkare expanderar nu i Europa genom att bygga fabriker i regionen, säger Mitalee Gupta, energilagringsanalytiker på Wood Mackenzie till Green Tech Media.

En av de aktörer som expanderar i branschen är den svenska batteritillverkaren Northvolt. Bolaget meddelade i oktober månad att de kommer bygga en ny fabrik i Gdansk, Polen.

Den ska ha en initial kapacitet på 10 000 batterimoduler om året, och produktionsstart är satt till 2019.

– Vi har sett en snabb ökning av intresset för kompletta batterilösningar från flera av våra nyckelkunder under det gångna året. Med denna anläggning kommer vi att kunna möta den efterfrågan, säger Northvolts vd och grundare Peter Carlsson på hemsidan.

Den tyska kemijätten BASF kommer bygga en fabrik för batterikemikalier i Harjavalta, Finland. Anläggningen ska förse den europeiska bilindustrin med batterier till 300 000 fordon per år.

Harjavalta är BASF första batterimaterialfabrik för den europeiska bilindustrin. Investeringen är värd 400 miljoner euro och produktionsstarten är beräknad till slutet av 2020.

– Med investeringen i Harjavalta kommer BASF att finnas närvarande i alla större regioner, med lokal produktion och ökad kundnärhet hoppas vi ytterligare kunna stödja den snabbt växande marknaden för elfordon, säger Kenneth Lane, vd för BASF:s catalysts division.

Charlie Hedstad

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt