Energi

Forskare kritiserar Livsmedelsverkets fiskbedömning

Forskare riktar kritik mot Livsmedelsverkets riskbedömning av den förorenade fisken från Ronnebyån i Blekinge.

Publicerad

Livsmedelsverket bedömer att fisken från Ronnebyån går att äta ”flera gånger per vecka”, trots att den innehåller perfluorerade alkylsyror, giftiga ämnen som tros komma från flygflottiljen F17 intill.

I sin bedömning av fisken har Livsmedelsverket dock inte tagit med att Kallingeborna under lång tid har fått i sig perfluorerade alkylsyror från dricksvattnet. Det är Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet, kritisk emot.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här