Forskare kritiserar Livsmedelsverkets fiskbedömning

2014-06-25 13:23  

Forskare riktar kritik mot Livsmedelsverkets riskbedömning av den förorenade fisken från Ronnebyån i Blekinge.

Livsmedelsverket bedömer att fisken från Ronnebyån går att äta ”flera gånger per vecka”, trots att den innehåller perfluorerade alkylsyror, giftiga ämnen som tros komma från flygflottiljen F17 intill.

I sin bedömning av fisken har Livsmedelsverket dock inte tagit med att Kallingeborna under lång tid har fått i sig perfluorerade alkylsyror från dricksvattnet. Det är Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet, kritisk emot.

- Det verkar som om Livsmedelsverket vill tona ner flera risker. Myndigheten använder sig inte av försiktighetsprincipen, säger han.

Även Helen Håkansson, professor i toxikologi vid Karolinska institutet, tycker att det är önskvärt att Kallingebornas tidigare exponering vägs in i bedömningen av fisken.

- Kallingeborna har redan en högre kroppsbelastning på grund av tidigare exponering. I och med att dessa ämnen utsöndras mycket, mycket långsamt så är det särskilt viktigt att man får till stånd en helhetsbild av exponeringen, både över tid och från olika källor, säger hon.

Helen Håkansson och Åke Bergman har tillsammans med flera andra forskare tidigare uppvaktat regeringen för att få till stånd en grundlig utredning, likt en haverikommission,  av läckaget av PFAS-ämnen till dricksvatten.

- Det är detta som gör att vi behöver en haveriutredning, för att man ska bedöma hela bilden. Det håller inte med enskilda myndigheters insatser, säger Åke Bergman.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt