Forskare: Enorma besparingar med mer fjärrvärme

2014-10-03 05:37  
Sven Werner

Uppemot 100 miljarder euro per år. Så mycket pengar kan Europa spara, om vi tar tillvara på industrins värmeöverskott. Det anser forskare i en ny förstudie.

Det är Heat Roadmap Europe som ligger bakom studien. En studie som fokuserat på fjärrvärmens potential.

- Vi har skattat den möjliga framtida fördelen med mer fjärrvärme i ett energieffektivt Europa till 100 miljarder euro per år. Det motsvarar omkring 0,7 procent av EU:s BNP, säger Sven Werner, professor i energiteknik på Högskolan i Halmstad.

I studien har Europa delats upp i 1 300 delar. Varje del har sedan kartlagts avseende värmekällor, värmesystem, värmeöverskott, spillvärme och förnyelsebara resurser.

Forskarna konstaterar att av allt avfall som går till förbränning eller deponier i Europa används bara sju procent av värmeinnehållet. Resten läggs på deponi eller kyls bort.

- Besparingarna är då resultatet av att vi blir effektivare på att använda spillvärme och samtidigt minskar på uppvärmningen genom fossila bränslen som kostar pengar. Dessutom handlar det om att sänka temperaturerna i värmenäten. Lägre temperaturer är effektivare, säger Sven Werner.

Heat Roadmap Europe är ett forskningssamarbete mellan bland annat Ålborgs universitet och Högskolan i Halmstad. Studien startade 2012, tack vare finansiellt stöd från Euro Heating Power. I nuläget är studien EU-finansierad.

- Vi har precis påbörjat en ny fas. Hittills har vi använt oss av EU:s databaser för att få fram all information. Nu undersöker vi, med hjälp av ett antal regionala partners, om våra teorier går att förverkliga, säger Sven Werner.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt