Fint flyt för gröna eldsjälar

2010-04-07 13:57  

I morgon torsdag är det högtidlig invigning av den världsunika solenergianläggningen på Härnösands gamla sjukhus. Tillsammans med ett 20-tal andra spektakulära miljöteknikprojekt ska Västernorrland nu sättas på världskartan.

Det är de två entreprenörerna Joakim Byström och Lars Ling som satsat hårt på att göra Västernorrland till ett grönt skyltfönster i världen.

Lars Ling,entreprenör från Frösön med regionala projekt som specialitet, har dragit igång och EU-finansierat projektet Cleantech Region tillsammans med Handelskammaren Mittsverige.

Cleantech Region har en innehållsrik webbplats med lista över miljöteknikföretag och man ger ut den flotta tidskriftenGreen Solutions from Sweden.

Joakim Byström, som grundat solcellsföretaget Absolicon i Härnösand, dragit igång en yrkesutbildning för solcellstekniker och startat ett forskningsinstitut om solenergi i Härnösand, har startat och EU-finansierat projektetCleantech Demonstration Arena.

Cleantechdemo-sajten sjösattes precis före påsk och håller nu på att fintrimmas. Där presenteras fem små, men spännande miljöteknikprojekt, bland annat den kombinerade tomat- och aborrodlingen utanför Härnösand

Ska bli ett besöks- och turistmål
Joakim Byström och Lars Ling ska de inleda ett samarbete för att skapa ett större intresse för regionen som ett centrum för svensk miljöteknik och visa upp de projekt som finns.

- Vi har häpnadsväckande många bra miljöteknikanläggningar i vårt län, men vi har hittills varit väldigt dåliga på att tala om det. Vi vill att folk ska resa hit och titta på våra demonstrationsprojekt, säger Joakim Byström till Ny Teknik.

Han pekar på snökylan i Sundsvall, älvkylan i Sollefteå och bergs- och solkylan i Härnösand. Skogsbolaget SCA:s vattenrening vid Östrands massafabrik är också ett unikt miljöteknikprojekt liksom Mondis förgasnings- och elproduktionsprojekt.

Tomater, glasisolering och regnskog
Men de fem demonstrationsanläggningar som valts ut i en första omgång är mindre.

- Det känns rätt att börja i mindre skala med anläggningar som har ett konkret innehåll som är ganska enkelt att förstå och ta till sig. Sedan går vi vidare med de komplexa systemlösningarna, säger Joakim Byström.

De fem anläggningarna är Landstingets solfångare i Härnösand, Sekabs etanolprojekt i Örnsköldsvik, regnskogen på Midlanda flygplats, Regnbågens kombinerade fisk- och grönsaksodling i Kattastrand samt Koljerns husisolering med glas i Sundsvall.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt