Familjen blev blåst på vindkraftslyckan

2009-04-21 23:00  

För Tomas Larsson och hans pappa Håkan slutade drömmen om att producera egen el med ett haveri. Först hände ingenting. Rotorbladen snurrade för vinden, men generatorn producerade ingen el. Sedan blåste det upp till storm på Tjörn.

-?Kraftverket lät som en helikopter. Sedan small det till, flera vingar slets av, en flög flera hundra meter bort och gick rakt igenom grannens hustak, berättar Tomas Larsson.

När Tomas Larsson räknar upp felen och bristerna på det lilla vindkraftverket från svenska Hannevind:

? En turbin och blad som inte vek undan vid kraftig vind.

? En felkonstruerad mast.

? En generator som inte klarade av att alstra el.

? Ingen bruksanvisning eller dokumentation av de tester som ska göras innan vindkraftverket godkänns för försäljning (CE-märkning).

Familjen Larsson var inte ensamma om att klaga på Hannevinds vindkraftverk. Våren 2007 fylldes flera diskussionsforum på nätet av företagets besvikna kunder och Allmänna reklamationsnämnden fick in tre anmälningar.

Till slut stoppade Elsäkerhetsverket försäljningen och krävde att Hannevind skulle ta tillbaka och åtgärda alla vindkraftverk de sålt.

-?Det var elektriska och mekaniska grejer som var riktigt farliga, säger Ulf Johansson på Elsäkerhetsverket.

Bland annat saknade vindkraftverket beröringsskydd mot spänningsförande delar, vilket kan leda till livsfarliga elektriska stötar.

Totalt har Hannevind sålt ett 50-tal mindre vindkraftverk.

-?Vi kontrollerade alla våra verk. De tre-fyra-fem som ville ha pengarna tillbaka fick det. 25-30 andra kunder fick nya verk, säger delägaren Sven-Åke Hannevind, som grundade företaget 2005.

-?I?dag fungerar alla anläggningarna som de ska, tillägger han.

-?Vi bjöd in Eon och Elsäkerhetsverket till några av de efterföljande installationerna av våra verk på 2,2 kW. De var med och kontrollerade att det såg bra ut och sedan sa de: "Ser det bara ut så här är det inga bekymmer."

För Tomas Larsson och hans pappa Håkan är vindkraftsäventyret över. Efter haveriet monterade de ner sitt vindkraftverk. Några månader senare fick de pengarna tillbaka från Hannevind.

* Vilket råd skulle du ge till dem som funderar på att köpa ett eget vindkraftverk?

-?Gå ihop med andra, bilda ett kooperativ och köp ett stort vindkraftverk i?stället, svarar Tomas Larsson.

Jonas Hållén

Mer om: Energi Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt