Experterna: ABB är det enda bolaget i världen som kan bygga den här länken

2008-01-29 23:00  

1. Vad betyder Sydvästlänken för Sverige? 2. Hur ser ABBs chanser ut att få ordern - vad betyder den i så fall för bolaget?

Stig Göthe, bland annat ordförande i Power Circle (branschorganisation för de elkraftstekniska företagen) och ordförande i Vindforsk.

1. Vi får en styrbar länk mellan Sverige och Norge, vilket gör det smidigare att överföra el mellan länderna. Den höjda kapaciteten och den förbättrade styrförmågan ökar effektiviteten på den nordiska elmarknaden. Vi kan dessutom mata ner mer vattenkraft och annat till södra Sverige, där risken för brist på el är större sedan Barsebäck stängde.

2. ABB ligger bra till. Det här är ett viktigt referensprojekt för en ny teknik. IEA har räknat ut att det ska byggas kraftanläggningar för 15 000 miljarder dollar de närmaste 25 åren. Kan Sverige få en del av de beställningarna rör det sig om mycket stora pengar.

Tore Undeland, professor i kraftelektronik vid Teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim, och expert på HVDC Light.

1. Med den nya HVDC-tekniken i nätet får Sverige ett mycket flexiblare nät. Det kommer att bli mycket lättare att koppla in andra, mindre nät i stamnätet. Det är en utveckling som gynnar bland annat vindkraften.

2. ABB ligger mycket långt framme. Eftersom priset på HVDC Light går ner samtidigt som tekniken hela tiden förbättras blir den allt mer intressant. Det här är en order som kommer att ge genklang över hela världen.

Björn Karlsson, professor i energisystem vid Linköpings universitet.

1. Den stora betydelsen har inte framkommit ännu: med den nya tekniken kan vi tjäna massor med pengar genom att reglera flödet i nätet. Vi stänger dammluckorna i vattenkraftverken på nätterna och importerar billig nattel. På dagarna kan vi släppa på för fullt – och tjäna miljarder kronor på att exportera el till Europa.

2. ABB är världsledande, utan egentlig konkurrens. Jag tror att det är därför Svenska Kraftnät valt just den här tekniska lösningen. Det blir ett sätt att gynna den inhemska industrin. För ABB betyder den här ordern naturligtvis oerhört mycket.

Stanislaw Gubanski, professor i högspänningsteknik vid Chalmers.

1. Sydvästlänken ökar stabiliteten i hela systemet. Vi måste stärka kraftnätet i södra Sverige. Kabelkopplingarna till Tyskland och Polen räcker inte.

2. ABB är det enda bolaget i världen som kan bygga den här länken i dag. Projektet är enormt viktigt för ABB och bolagets anställda. Det kan skapa många jobb, särskilt i Ludvika. För ABB är det ett viktigt pilotprojekt att visa upp på marknaden.

Olof Samuelsson, docent vid Lunds Tekniska högskola och expert på kraftsystem.

1. Vi bygger bort en flaskhals mellan Norge och Sverige och säkrar elförsörjningen till Skåne.

2. ABB ligger långt framme när det gäller den här tekniken. Den som tar hem ordern får ett stort, modernt projekt att visa upp på världsmarknaden.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt