Europas växtlighet tar mer CO2 än väntat

2014-12-23 15:41  

Europas växtlighet tar upp mer koldioxid än vad som tidigare beräknats visar nya satellitdata.

Ett forskarteam från universitetet i Bremen och Max-Planck-institutet i Jena har analyserat CO2-data från två satellitinstrument. Dels Sciamachy-instrumentet på europeiska Envisat och dels data från japanska Gosat.

Med hjälp av en nyutvecklad analysmetod kan forskarna visa att den europeiska biosfären tar upp 0,6 miljarder ton mer koldioxid än vad exempelvis anges av IPCC.

- Att det existerar en stor koldioxidsänka i den norra hemisfären är vetenskapligt oomstritt, säger forskaren Maxililian Reuter. Det är dock inte klarlagt var exakt denna sänka finns.

Doktor Michael Buchwitz, som också deltagit i studien, poängterar att man av studien inte ska dra slutsatsen att Europa kan minska ansträngningarna att reducera CO2-utsläppen.

- Det handlar om ett globalt problem, påpekar han.

Forskarna anser att man nu behöver gå vidare med forskningen för att få klarhet i frågor som ännu är obesvarade. Man hoppas då mycket på data från Nasas nya OCO-2-satellit och den ännu inte uppskickade europeiska CarbonSat.

Mer om forskningen i Atmospheric Chemistry and Physics.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt